Preskoči na vsebino Zemljevid strani

Okrogla miza, 23.2.2017

27. februar 2017

Obvestilo za medije po okrogli mizi o arhitekturno inovativni in energijsko varčni Vzorčni hiši F3, v soseski Zeleni gaj na Brdu, v Ljubljani

**Ob zaključku izgradnje arhitekturno, inovativne in energijsko varčne Vzorčne hiše F3, v soseski Zeleni gaj na Brdu v Ljubljani, smo v četrtek 23. februarja 2017, izvedli OKROGLO MIZO.**

Na okrogli mizi so sodelovali:

investitor objekta mag. črtomir Remec, direktor SSRS;

avtorji projekta:

prof. Janez Koželj, Fakulteta za arhitekturo UL,

prof. dr. Aleš Vodopivec, Fakulteta za arhitekturo UL,

prof. Jurij Kobe, Fakulteta za arhitekturo UL,

izr. prof. mag. Tadej Glažar, Fakulteta za arhitekturo UL;

David Kozamernik, Uniarh d.o.o., ki je izdelal projektno dokumentacijo PGD in PZI,

Saša Galonja, Ministrstvo za okolje in prostor in

Damjana Varšek vodja projekta s strani SSRS.

Pogovor sta vodili arhitektki Lenka Kavčič in Ana Struna Bregar.

Dogodka se je udeležilo 60 ljudi, kar je močno preseglo naša pričakovanja. Med obiskovalci so bili zainteresirani kupci, projektanti, predstavniki države in občin ter podjetij, ki se ukvarjajo z gradnjo in nepremičninami.

Projekt arhitekturno, inovativne in energijsko varčne Vzorčne hiše predstavlja vzorčno in vzorno gradnjo s strani države, ki je spodbuda tako javnim kot zasebnim investitorjem, za gradnjo inovativnih stanovanj za različne ciljne skupine.

Gre za vpeljavo najbolj optimalnega koncepta primernega razmerja med vpeljavo novosti glede tlorisnih zasnov, uporabe materialov, prezračevalnih sistemov, kombiniranih ogrevalnih sistemov, in energetske učinkovitosti. Pri tem sodobna zasnova konstrukcije omogoča raznolike možnosti osnovnih delitev stanovanjskih enot in ponuja vrsto različnih, čimbolj nevtralnih in prožnih rešitev za preurejanje.

Vzorčna hiša F3 je zasnovana po izvedbi obsežnega raziskovalnega projekta Fakultete za arhitekturo, Univerze v Ljubljani, kot alternativa običajni stanovanjski arhitekturi. Njeno zasnovo so projektirali priznani slovenski arhitekti (prof. Janez Koželj, Fakulteta za arhitekturo UL, prof. dr. Aleš Vodopivec, Fakulteta za arhitekturo UL, prof. Jurij Kobe, Fakulteta za arhitekturo UL, izr. prof. mag. Tadej Glažar, Fakulteta za arhitekturo UL).

Več-stanovanjska stavba ima podolgovato obliko sestavljenega bloka. Sestavljajo jo štiri vertikalne lamele, razmejene na A, B, C in D enote. Medsebojno se lamele razlikujejo tako iz tehnološkega, konstrukcijskega in oblikovno zasnovnega vidika. To pomeni, da se predvsem razlikujejo po materialih, ki so uporabljeni za finalne obdelave tal in po vrstah prezračevanja. Nosilna konstrukcija do tretje etaže je armiranobetonska, tretja in terasna etaža pa sta iz lesene konstrukcije. Pet nadzemnih etaž lamel A in B je povezanih z zunanjim stopniščem in dvigalom, etaže lamel C in D pa so povezane vsaka s svojim notranjim stopniščem in dvigalom.

V pritličju so predvidena posebna stanovanja, primerna tudi za gibalno ovirane osebe. V obeh nadstropjih so tipična stanovanja in v obeh mansardnih etažah dvoetažna stanovanja s terasami. Mansardna stanovanja imajo bolj individualen izraz in lastnosti družinske hiše. V kleti so tehnični prostori in kletne shrambe. V kletnem garažnem delu in na terenu pred objektom se skupno nahaja 110 parkirnih mest. Kolesarnice so urejene pred blokom in v kletni etaži.

V stavbi je 52 raznolikih, inovativnih stanovanj, ki dopuščajo številne spremembe tekom uporabe. Na voljo bo pestra izbira manjših stanovanj 1, 2 in 3 sobna (40 do 65m2 – 37 enot) ter zanimiva izbira večjih dupleks stanovanj za družine v lesenem delu stavbe (od 80 do 100 m2 – 15 enot).

V pritličju stavbe je predviden večnamenski prostor za varstvo otrok, ki se navezuje na manjše otroško igrišče oz. na parkovno urejene javne površine.

Stavba je nizkoenergijska z energetsko izkaznico A2, nizek ogljični odtis – letna emisija CO2 bo zaradi delovanja stavbe 7kg/m2a. Letna primarna energija za delovanje stavbe bo 36 kWh/m2a. V pasivnem standardu je grajenih 31 stanovanj. Ogrevanje stanovanj je kombinirano, kar pomeni da ima lamela A talno gretje priključeno na toplotno črpalko in podporo kotlovnice na biomaso. V lamelah B, C, in D je talno gretje priključeno na skupno kotlovnico na biomaso (sekanci) in na sončne sprejemnike energije (SSE). V kopalnicah so dodani še lestveni radiatorji. Stanovanja so raznolika, večinoma imajo mehansko prezračevanje z rekuperacijo, nekatera manjša pa higrosenzibilno prezračevanje.

V objektu kot celoti in po stanovanjih se bodo kot nadaljevanje raziskovalnega projekta, najmanj tri leta, izvajale meritve energetske učinkovitosti, v sedmih stanovanjih pa še meritve bivalnega ugodja.

Napovedani so tudi že krediti Ekosklada za energijsko varčne objekte.
Na okrogli mizi je direktor SSRS, mag. črtomir Remec, napovedal začetek prodaje stanovanj Vzorčne hiše v aprilu letos.
Vsi pogoji razpisa za nakup bodo objavljeni na strani https://ssrs.si.

Premium WordPress Themes Download
Download Nulled WordPress Themes
Premium WordPress Themes Download
Premium WordPress Themes Download
udemy paid course free download
download intex firmware
Download WordPress Themes
udemy paid course free download

Preberite tudi

28. marec 2024

Izbor najemnikov stanovanj z dne 28.3.2024

Danes, 28.3.2024 smo na Stanovanjskem skladu RS izvedli izbor novih najemnikov, ki so ...
26. marec 2024

Vabilo na SUPER-i Webinar 2.0

  Spoštovani,   Naložbe v projekte energetsko učinkovitih obnov javnih ...
18. marec 2024

Stanovanjski Sklad RS je sodeloval na 5. Gradbeno-prostorsko-okoljski konferenci v Ljubljani

Predstavnica Stanovanjskega sklada RS Sanja Burnazović, vodja investicijskega sektorja, ...
11. marec 2024

Anketa: Naložbe v energetsko prenovo stavb

Spoštovani, v sklopu sodelovanja v projektu SUPER-i je Stanovanjski sklad RS pripravil ...