Na spletnih straneh Stanovanjskega sklada Republike Slovenije uporabljamo piškotke, s pomočjo katerih izboljšujemo Vašo uporabniško izkušnjo. Z nadaljnjo uporabo spletne strani se z uporabo piškotkov strinjate.
Nadaljuj | Več informacij
Za vprašanja in pomoč smo vam na voljo na 01 4710 500

Novinarsko vprašanje - POP TV, 24ur.com

18. sep 2017
vprašanja glede stanovanjske problematike mladih in pilotnih stanovanjskih zadrug

Spoštovani,

V nadaljevanju vam podajamo odgovore na vaša vprašanja glede stanovanjske problematike mladih in pilotnih stanovanjskih zadrug:

  • Kot sem nekje prebrala, v Sloveniji trenutno primanjkuje 9000 neprofitnih stanovanjskih enot. Največ v Ljubljani, kjer je na razpisih za neprofitna stanovanja uspešnih zgolj 10 % upravičencev. Ali ta podatek drži?

Glede vprašanj vezanih na MOL se prosimo obrnite na MOL oziroma JSS MOL.

  • V katerih regijah je ta problem še posebej pereč (če imate morda podatke o številu neprofitnih stanovanj po večjih slovenskih mestih)?

Naš sklad ne vodi evidence o stanje neprofitnih najemnih stanovanj. Predlagamo, da se obrnete na Ministrstvo pristojno za stanovanjske zadeve.

  • Kaj konkretno bi morala država narediti, da bi se ta primankljaj stanovanj začel razreševati?

Predlagamo, da se obrnete Ministrstvo za okolje in prostor.

  • Čim bolj konkretno, prosim: kakšna bi, denimo, morala biti investicija konkretno za zagon omenjene pilotne stanovanjske zadruge, ki naj bi zagotovila med 300 in 400 stanovanj?

Predlagamo, da se obrnete Ministrstvo za okolje in prostor (npr. na predsednika delovne skupine za stanovanjske zadruge, gospoda Janeza Vuka).

  • Koliko sredstev ste v zadnjem letu dobili za razreševanje tovrstne problematike in za kaj točno ste jih porabili? Je višina teh sredstev vsako leto enaka ali variira?

Stanovanjski sklad RS ni nikoli prejel nobenih finančnih sredstev za te namene.

  • Ali podpirate zagon zadružniških stanovanj kot obliko razreševanja stanovanjske problematike (ne samo mladih, ampak nasploh)? Katere so po vašem mnenju prednosti, ki jih takšen projekt prinaša? Kakšni so vaši morebitni pomisleki?

V ReNSP15-25 je to opredeljeno kot alternativno reševanje. Stanovanjski sklad RS je sodeloval pri delu posebne delovne skupine, pod vodstvom Ministrstva za okolje in prostor, ki je pripravila o vseh ugotovitvah poročilo. Predlagamo, da se obrnete Ministrstvo za okolje in prostor (npr. na predsednika delovne skupine za stanovanjske zadruge, gospoda Janeza Vuka).

  • Kot so izpostavili v zavodu Zadrugator, za izgradnjo zadrug iščejo predvsem zemljišča v državni/občinski lasti. Ali načrtujete razvoj takšnih zemljišč? Če da, kje točno in koliko je teh zemljišč?

Sklad z zemljišči za tak projekt ne razpolaga. Predlagamo, da se obrnete Ministrstvo za okolje in prostor (npr. na predsednika delovne skupine za stanovanjske zadruge, gospoda Janeza Vuka).

  • Poleg zadrug kakšne oblike razreševanja stanovanjske problematike mladih še obstajajo? Kaj je bilo do zdaj na tem področju že narejenega in kaj še bo - v kateri fazi so trenutni projekti, pri katerih sodeluje stanovanjski sklad?

Stanovanjski sklad RS ima na področju mladih objavljen javni razpis http://ssrs.si/najem-za-mlade ob tem pa načrtuje tudi projekt stanovanjskih skupnosti za mlade v Ljubljani, ki je še v začetni fazi, zato bi bilo o njem preuranjeno dajati pojasnila. Razpolagamo tudi z zemljišči v Lukovici in Ivančni Gorici, ki pa mladih žal ne zanimajo. Stanovanjski sklad RS sodeluje tudi v delovni skupini za mlade. Predlagamo, da se za več informacij obrnete Ministrstvo za okolje in prostor (npr. na predsednico delovne skupine za mlade, Natašo Sax).

© 2016 SSRS. Vse pravice pridržane. En